Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Långsiktlighet föder framgång

    

                                                              Långsiktlighet föder framgång


Likt en vagabond på öppet hav mot okänd destination fast besluten att nå fram, hela vägen. Oavsett vart den vägen leder, bara man lyckas.

Lite där känner jag att vårt Svenskalandslag befinner sig just nu.

Men för att förstå vart vi har varit och vart vi är på väg behöver vi leta i nostalgi arkivet och lägga ihop svensk fotbollspussel, få en grundad förståelse i vart vi har varit och vart vi är på väg.

Jag väljer att gå tillbaka några år till när den mediala expansionen tog fart, tiden då kärleksrelationen mellan förväntningar och förmåga inte började gå hand i handske.

Från Ravellis magiska en hands räddning den varma och idylliska sommaren 94 i USA som aldrig ville ta slut, till den gul/blå väggen i Portugal där vår genom tidernas största fotbollsspelare fick sitt stora internationella genombrott tillsammans med en svensk fotboll som ALDRIG varit starkare.

Ingenting kändes omöjligt under en ledning av en fanatisk Tommy Söderberg springandes fram och tillbaka på sidlinjen som tillsynes såg ut att vara en helt vanlig fredagskväll på Golden hits till Lasse Lagerbäcks kontrollerande approach lugnare än en bibliotekarie på stadsbiblioteket.

Det var under den starka eran där kollektivet fungerade, med en kärna i Olof Melberg, Tobias Lindroth, Fredrik Ljungberg, Teddy Lucic, Henrik Larsson, kryddat med trotjänare som Anders Svensson och Niclas Alexanderson som förvirringen och osäkerheten smög fram.

Framför tv-sofforna fick vi se ett kollektiv i form av Svenskfotboll som kunde pressa brons placerade Holland till förlängning i EM 2004, där en ribbträff från Henrik Larsson i förlängningen kunde t.om ha förhindrat Olof Melbergs snöpliga straffmiss.

Ett kollektiv som kunde slå Turkiet i en avgörande kvalmatch inför VM i Japan/Sydkorea PÅ BORTAPLAN, ett kollektiv som var en snurrfint och stolpträff i samma mästerskap ifrån att slå Senegal i åttondelsfinalen. Minnena kan plockas fram från höger till vänster i arkivet, MEN

kanske var det precis där - Där på idrottens sköra linje vi i några år gick vilse för att sedan öppna upp en möjlighet att gå rätt. En vagabond tar gärna ett steg bakåt för att kunna ta två steg framåt, precis de två stegen fick vi i form av en ung, kaxig, teknisk irrationell forward från Rosengård.

Idrottens sköra linje hade kommit med sin dom i Portugal 2004, och fotbolls-Sverige stod med öppna armar efter något konkret att tro på.

Beroendet av vår största svenska superstjärna genom tiderna växte fram. Ett lyxigt problem tillsynes, men synonymt med helheten och den resa vårt svenska landslag står inför denna sommar i Frankrike.

Vem minns inte 0-1 avgörandet mot Ungern 2005 borta som milt beskrivs som magiskt, ett ögonblick som fick tiden att stå still, eller öppningsmatchen mot Grekland i EM 2008 av Zlatan Ibrahimovic som fick en hel nation att bli Zlatanist.

Men det var också under den lite märkliga utgången av just mästerskapet i Tyskland som svensk fotboll fick sin första riktiga test i sin relation till förmåga och vilja.

Under många år har den svenska fotbollspubliken, kritikerna, visionärerna och framförallt förbundet själva haft realistiska förväntningar som gått över till överprestation i utomståendes ögon, ett koncept vi under senare år gott ifrån.

Nu förväntas prestation, resultat och framgång som inte stämmer överens med kapacitet.

Med u-21s makalösa bragd i Prag, har vi en synonym för vad vi behöver i realtid för att prestera, utmana och vinna på en absolut elitnivå i europeisk fotboll.

Vad var det då som gjorde att våra U21 grabbar lyckats med det många trodde var i princip omöjligt. Var det så att Guidettis entusiasm skrämde bort allt motstånd, eller var det Oscar Hiljemarks kopiösa arbete i konstanta 90 minuter som breddade vägen för framgången?

Förklaringen finner vi nog förklädd i det vackra ordet "lagmaskin"

Alla ingredienser fanns på plats, förberedelserna var noggranna och genomförandet var laddat med energi, tapperhet och en gemenskap.

Likt David gick en hel nation upp mot Europas alla Goliat.

När medias och folkets fokus låg på den snudd på omöjliga uppgiften, så laddade en hel trupp från massör till forward för det gemensamma uppdraget, att vinna EM.

En genuin drivkraft där krav, prestation och trupp stämde överens och dansade tango med idrottens skörda linje. Vi älskade läget!

Många är frågorna och ännu fler svar kommer vi garanterat att få denna sommar i Frankrike. Jag kan inte sluta frestas av laguppställningen vi väljer att ställa upp med den 13 juni 18:00 mot Irland på Stade De France

Det var nödvändigt att gräva lite i det nostalgiska arkivet för att lägga pusselbitarna på plats, vi behöver inte leta allt för långt bak för att få fram ett koncept som bör föra svensk fotboll efter EM-slutspelet i sommar framåt.

Tittar vi på ett utav de kanske absolut starkaste svenska fotbollslandslag i modern tid på pappret som ställde upp i VM 2006 Tyskland - Shaaban, Edman, Mellberg, Lucic, Alexandersson, Ljungberg, Chippen, Larsson, Zlatan, Svensson, Lindroth

Så kan vi notera en sak, Zlatan är den enda i dagens trupp som fick mästerskapsrutin under det mästerskapet.

Inför sommarens stora och framförallt viktiga mästerskap där prestation, förmåga och förväntningar måste gå hand i handske denna gång så tror jag på ett mer välbalanserad lag med fokus på generationsskifte och total orädsla för allt som har med jantelag att göra,

 
Hamréns trupp i träningslandskamperna:

MÅLVAKTER

Andreas Isaksson, Robin Olsen, Johannes Hopf

BACKAR

Ludwig Agustinsson, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Alexander Milosevic, Victor Nilsson, Lindelöf, Martin Olsson, Emil Salmonsson

Mittfält/Anfall

Marcus Berg, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Emil Forsberg, John Guidetti, Oscar Hiljemark , Emir Kujovic, Kim Källström, Sebastian Larsson, Oscar Lewicki, Pontus Wernblom, Erkan Zengin, Zlatan Ibrahimovic

·         Ett intressant lag ur många aspekter. Emir Kujovic som hade en sagolik säsong med IFK Norrköping och blev allsvenskans stora skyttekung, Emil Salmonsson som efter en urstark vårsäsong 2015 öppnade upp ögonen för Hamrén

Frestelsen i att ta emot jantelagens omdöme med öppen famn i sommar och tillsammans åstadkomma något med en blandning av stjärnglans, rutin, talang och ungdomlig entusiasm är något som skulle välja att satsa på.

För att inte återupprepa historien 2006 har jag valt att ta lärdom av våra misstag och med u-21s prestation färskt i minne kombinera alla olika komponenter.Mitt förslag på 26-mannatruppen,

MÅLVAKT

Andreas Isaksson - Kristoffer Nordfeldt- Robin Olsen-

BACKAR

Mikael Antonsson
Pierre Bengtsson
Andreas Granqvist
Victor Nilsson Lindelöf
Mikael Lustig
Alexander Milosovic
Jonas Olsson
 Martin Olsson
Anton Timmerholm

Mittfält/Anfall
 Oscar Wendt
 Marcus Berg
Jimmy Durmaz
Albin Ekdal
 Emil Forsberg
Zlatan Ibrahimovic
Abdulrhman Khalili
Kim Källström
 Sebastian Larsson
Oscar Lewicki
Isak Kiese Thelin
John Guidetti
Pontus Wernbloom
Erkan Zengin

Truppens Utropstecken!

  • Zlatan Ibrahimovic!
    Vår allra största sportsliga superstjärna genom alla tiderna gör troligtvis sitt sista framträdande på landslagsscenen. Med sex mål och titeln Sveriges främsta målgörare genom tiderna både i EM-slutspel och i den blå/gula tröjan, men en säsong hetare än någonsin i ryggen kommer Zlatan garanterat få vilken regnig eftermiddag här hemma att skina upp till sol.

     
  •  Ola Toivonen VS John Guidetti!

    Den beryktade mannen som splittrar en hel nation. Kan det vara så att hans vänsterskruv hemma på Råsunda i måstematchen mot Holland väcker gamla goda minnen tillbaka?

Svart på vitt

Guidetti - Har på 33 matcher i Celta Vigo mäktat med 7 mål och hela 30 skott på 33 matcher, noterbart är att han startat ett fåtal macheter

Toivonen - Har på 12 matcher endast producerat 2 mål och 2 assist, visserligen i en av världens fysiskt tuffaste liga, men det oroväckande är att Ola endast mäktat med 7 skott, men det ska också tilläggas att Ola har likt Guidetti fått oregelbundet med speltid

Men i slutändan tror jag ändå att Guidettis energi, passion och inställning är precis det svensk fotboll behöver. 30 skott på 33 matcher med motstånd som Barcelona, Atletico Madrid och Real bevittnar att Guidetti inte räds någon. Precis vad generationsskiftet behöver.

  •  Emil Forsberg!

Sundvalls sonen som gjorde ett kontroversiellt beslut när han skrev på för Red Bull Leipzig. Men vilken succé det blivit. I sommar ryktades det att både Liverpool och Manchester United vill locka över vår vind snabbt och tekniske anfallare. Scoutbåsen får ta med extra bläck, koka starkt kaffe för i sommar kommer det bli åka av!

  • Victor Nilsson Lindelöf!

Mittbacken är i skrivandes stund stekhet i sitt Benfica, och med årets prestationer i Champions League har även andra toppklubbar fått upp ögonen för vår nya svenska stjärnback. Victor kommer garanterat vara ett om inte ännu hetare ämnen i scoutrummen denna sommar.

Många är frågorna, ännu fler är möjligheterna att få svar i sommar,

"Om du fortsätter att göra som du alltid har gjort så kommer du att fortsätta att få samma resultat som du alltid har fått” Okänd

Avslutningsvis kan vi dra en parallell till Tysklands lagbygge "Maskinen"

2009 vinner u23 landslaget guld på svenskmark med tongivande spelare som Özil, Neuer, Hummels, Boateng och Khedira

Samma tongivande spelare förutom Hummels är med och spelar hem bronset i Sydafrika 2010

VM i Brasilien 2014 så var generationsskiftet fullbordat och VM guldet spelades hem med en grundstomme beståendes av, Neuer, Hummels, Boateng, Khedira och Özil

Alltså sex spelare från de u-23 lag 2009 som vann EM guld i Sverige.

En riktlinje för vad som är möjligt när man vågar satsat långsiktigt och kombinerar stjärnglans, rutin och talang.Jag heter Kevin Brown och ni följer mina tankar, funderingar och intervjuer här på,

kevinbrown.nextinfootball.se

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av kevinbrown

Kommentera